Zo combineer je motieven op de juiste manier!

Strepen met bloemenprints? Stippen met een ornamentmotief? Stel jij jezelf ook vaak de vraag 'Welke motieven kan ik combineren'? Ik draag zelden extreme motieven. De nieuwe printvarianten op blouses, shirts en zelfs op jassen en broeken vond ik echter heel leuk en motieven mixen is een van de meest modieuze trends in de lente en de zomer. Ik heb ook een beetje onderzoek gedaan en ik ben in gesprek geweest met onze styliste. Ik heb samen met haar een paar zeer handige stylingregels samengevat die je helpen om patronen zo te combineren dat je outfit er niet te overdreven uitziet.

Motievenmix – herhaal kleuren

Als eerste moet je de kleuren van je kleding met motieven bekijken. Het is belangrijk dat de motieven een gemeenschappelijke hoofdkleur hebben. Kleuren die herhaald worden, laten motieven er samen harmonieus uitzien. Om te beginnen kun je een motief met meerdere kleuren met een monochroom deel (tweekleurige strepen, stippen of ruiten) combineren. In beide motieven moet minimaal één zelfde kleur voorkomen. Subtiele hoofdtinten als blauw, zwart, wit of grijs maken de motievenmix bijzonder eenvoudig.

Grote en kleine motieven combineren

Vaak passen grote motieven zoals bloemen goed bij kleinere prints zoals stippen of strepen. Ze vullen elkaar aan in plaats van apart van elkaar de show te stelen. Bij de combinatie van grote en kleine motieven is de bovengenoemde kleurharmonie erg belangrijk.

Motieven combineren – de 60-40-regel

Als je twee motieven combineert, moet het grotere motief ongeveer 60% van je look bepalen en het kleinere motief 40%. Voor de zekerheid kun je eventueel een mix van 70% en 30% kiezen. Ook deze regel helpt je om je outfit met motievenmix harmonieus te stylen zodat het niet te overdreven wordt.

Klinkt best eenvoudig of niet soms? Ik probeer deze regels in ieder geval uit. Deze nieuwe artikelen zijn perfect voor de motievenmixtrend: