Casual Look

Casual Look

We horen het vaak in de fashionwereld en we slagen er ook meestal in om het met een bepaalde dresscode te linken: zodra we aan een casual look denken, zien we vaak het beeld van een comfortabele en nonchalante look voor ons. En dat klopt ook eigenlijk wel.

Een Compromis tussen casual en chic

Casual outfits kunnen op verschillende manieren gestyled worden. Helaas kan het ook fout geïnterpreteerd worden waardoor je over- of net underdressed voor de dag komt.

Casual Look

Wat is er typisch voor de casual look

Casual is de Engelse vertaling voor "nonchalant“ of "relaxt“. De casual dresscode past perfect bij deze vertaling: het is een nonchalante en comfortabele stijl waarmee je de stad in kan gaan, met vrienden kan afspreken of gewoon dagdagelijkse dingen kunt doen. Je kan echter ook naar kantoor met een casual outfit aan en het is hier dat er vaak wat verwarring ontstaat: is een casual outfit niet te ontspannen voor een job? Op kantoor zien we er toch graag professioneel en klassevol uit.

De casual look is kruispunt voor twee extremen: Het is geen zogenaamde baggy look waarmee je alleen maar op de bank kunt liggen, maar het is ook geen elegante stijl die geschikt is voor een bijzondere avondactiviteit. Het zit eigenlijk net ertussenin: Nonchalant en toch chic.

Verschillende gelegenheden vragen om een verschillende casual look. Tijdens een wandeling door de stad met je beste vriendin kies je voor casual wear. Op bureau kies je dan weer voor smart casual of business casual.

WELKE CASUAL LOOK PAST BIJ WELKE GELEGENHEID?

Casual Look

Casual Wear

Casual wear is precies wat de meesten onder ons van een casual look verwachten: een nonchalante stijl voor in je vrije tijd. Deze look mag je echter niet verwarren met een comfortabele couch look. Dit soort outfits is misschien net wat te nonchalant voor op kantoor, maar het is wel perfect om even met vrienden af te spreken. Bij casual wear is er heel wat ruimte om te experimenteren. We hebben het dan over patronen, kleuren, materialen, pasvormen en combinaties. We willen echter graag benadrukken dat een uitnodiging van vrienden met als dresscode casual niet betekent dat je een joggingbroek en een oversized trui hoeft te dragen!

Tip: De look mag dan wel comfortabel en nonchalant zijn, maar dat betekent niet dat je er als een couch potato moet uitzien! Een casual look straalt nog altijd een zekere klasse en stijl uit. Jeansbroeken in extreme distressed-look en transparante kledij kan je best vermijden. De focus ligt op hoogwaardige materialen en nette, schone kleding.

NIEUWIGHEDEN VOOR MEER STYLINGS-MOGELIJKHEDEN

Smart Casual

Een smart casual look daarentegen is niet alleen geschikt voor in je vrije tijd. Deze look is duidelijk wat eleganter dan casual wear en is toch nog wat relaxter dan de klassieke business looks. Smart casual is perfect wanneer je geen potloodrok met hemdblouse naar kantoor wil dragen, maar er toch nog altijd elegant en stijlvol uit wil zien.

Een maatpak of potloodrok kan je bijvoorbeeld vervangen door een mooie jeans. De blouse kan je dan weer inruilen voor een elegant shirt. En het geheel kan je afmaken met een mooie blazer en sneakers. Ook stoffen broeken, bijvoorbeeld in paperbagstijl, met een shirt en een blazer zijn perfect voor een smart casual look.

In tegenstelling tot bij casual wear moeten de kleuren en patronen hier wat eenvoudiger zijn. Je kan kiezen voor een opvallend accessoire om een persoonlijke toets aan je look te geven, denk bijvoorbeeld aan grote oorbellen of een felgekleurd tasje.

Tip: Kledingstukken voor een casual look op kantoor kunnen bewust worden gescheiden van kledingstukken die we in onze vrije tijd dragen. Op die manier hou je een duidelijk overzicht en is het risico meteen heel wat lager om een outfit samen te stellen waarmee je under- of overdressed voor de dag komt.

VOOR MEER ELEGANTIE IN JE VRIJE TIJD OF OP KANTOOR

Business Casual

Business casual en smart casual looks zijn niet zo makkelijk van elkaar te onderscheiden. Over het algemeen geldt dat business casual nog net wat gekleder is dan smart casual. Dames kiezen daarbij eerder voor hoogstaande rokken, stoffen broeken en blazers en combineren dit dan met een shirt in plaats van een blouse. Ook hier is het belangrijk dat je kiest voor rustige kleuren en patronen. Met klassieke kleuren zoals blauw, grijs, zwart, wit of zachte aardetinten zit je altijd goed. Je kan echter wel gebruik maken van een felle kleur als highlight. Het is daarbij wel belangrijk dat de rest van je outfit er mooi op afgestemd is.

Tip: In de meeste gevallen is een smart casual outfit perfect geschikt voor op kantoor of voor een meeting. Er bestaat hierbij natuurlijk het risico dat je under- of overdressed bent. Er zijn toch nog altijd bepaalde gelegenheden waarbij een klassieke stijl gewenst is, bijvoorbeeld wanneer je externe zakenpartners ontmoet. Je hebt hier dus het zogenaamde "Fingerspitzengefühl“ voor nodig.

Casual Look
Casual Look

EEN OVERZICHT VAN DE CASUAL LOOK

  • Casual looks vormen een brug tussen elegantie en nonchalance
  • Verschillende gelegenheden vragen om verschillende casual looks
  • In je vrije tijd kan je kiezen voor casual wear en kan je je helemaal uitleven met kleuren, patronen, materialen, pasvormen en combinaties. Je look moet er wel nog steeds mooi en verzorgd uitzien
  • Voor andere gelegenheden zoals bijvoorbeeld je kantoorjob, kies je beter voor een smart of business casual look, afhankelijk van wat er van je verwacht wordt natuurlijk
  • Smart casual outfits leggen de focus op klassieke pasvormen, rustige kleuren en patronen. De look wordt afgewerkt met een nonchalante combipartner

Ontdek meer stijlen